Miljövänligt byggmaterial för ett klimatsmart hus – IsoTimber

Vi bestämde oss redan från början för att försöka bygga ett så miljövänligt och klimatsmart hus som möjligt.

För oss innebär det bland annat att vi vill använda byggmaterial med så liten miljöpåverkan som möjligt. Därför har vi valt att bygga vårt hus med ytterväggar från IsoTimber.

Vi kom i kontakt med IsoTimber lite av en slump som vi skrivit om tidigare. Men när vi började läsa på om tekniken upptäckte vi snart att den har flera fördelar. Inte minst miljömässiga!

KLIMATSMART HUS MED TRÄ OCH LUFT

Enkelt uttryckt kan man säga att en vägg av IsoTimber består av de förnyelsebara resurserna luft och trä. Först fräser man ur en mängd luftkanaler i vanliga träplankor. Sedan sammanfogas de till ett tjockare element. På så sätt får man en självbärande vägg med bra isolerande egenskaper. Detta utan att behöva använda vare sig plast eller traditionell isolering.

isotimber klimatsmart husvägg i genomskärning
Isotimber’s klimatsmarta vägg i genomskärning. Luftkanalerna ger en god isolering vilket gör att vare sig plast eller traditionell isolering behövs.

En IsoTimber-vägg går att köpa i olika tjocklekar beroende på användningsområde och krav på isoleringsförmåga. IsoTimber måttanpassar väggen och tillverkar den sedan i sin fabrik utanför Östersund.

Hälsosamt inomhusklimat

IsoTimber behöver ingen plastfolie, väggen blir ändå lufttät. Trä har flera unika egenskaper och en är att transportera fukt. Trä tar upp fukt, fördelar den i väggen och ventilerar ut den om inte en plastfolie stoppar fukten. Detta minskar risken för mögel i husen och skapar ett bättre inomhusklimat.

Så här fungerar IsoTimber
Mer än en materialleverantör

Under våren har jag ringt otaliga gånger till Iso Timber. Varje gång har de tålmodigt svarat på våra många frågor. Deras konstruktör har hjälpt till att räkna på dimensionering och bärighet och säljaren som jag har haft kontakt med har varit ett ovärderligt bollplank.

Förutom själva IsoTimber-väggarna har vi även valt att beställa övrigt material till husstommen av IsoTimber. De har räknat ut vad vi behöver och sedan köper de in materialet från underleverantörer. I vårt fall handlar det om fönster, lättbalkar, råspont och papp till taket samt nockbalk och limträbalkar.

Givetvis kunde vi köpa detta på annat håll och kanske sparat någon krona men med våra förutsättningar hade det blivit för krångligt. Det känns dessutom bra att ha en och samma materialleverantör till stora delar av husstommen.

Vår arkitekt Daniel Widman berättar om sin egen fjällstuga villa Ljungdalen som är byggd med IsoTimber och nominerades till stora Träpriset 2016.
Kort byggtid – åtminstone i teorin

En annan fördel med IsoTimber som tilltalade oss är att byggtiden blir betydligt kortare än att bygga en traditionell regelkonstruktion. Väggarna levererar man färdiga på lastbil i stora block. Enligt IsoTimber ska själva stomresningen (montera huset till ett vädertätt skal) inte ta mer än några dagar.
Vår byggare som aldrig tidigare monterat väggar från IsoTimber är mer försiktig i sina prognoser så det ska bli spännande att se hur det faktiskt blir.

”Tvingats” läsa på

Nu när jag skriver om det känner jag hur initierat det låter när jag slänger mig med termer som ”diffussionsöppen” och ”lättbalkar”. Men faktum är att innan vi påbörjade det här projektet hade jag i princip ingen koll på byggteknik alls. Men genom att gå vägen med att bygga ett arkitektritat hus med lite okonventionella materialval har jag helt enkelt inte haft något annat val än att sätta mig in i olika detaljer. Det har varit svårt – men också roligt och lärorikt.

Skakig ekonomi

IsoTimber är ett litet företag som utvecklar en ny typ av byggmaterial för en konservativ bransch. Byggbranschen är ju inte direkt känd för att vara snabbfotad och häri ligger väl också IsoTimbers utmaning. När vi skriver detta i maj 2019 känns det inte som att IsoTimber har fått riktig snurr på verksamheten. Därav är ekonomin i bolaget rätt skakig. Normalt sett skulle jag inte ha anlitat ett företag där ekonomin ser ut som hos IsoTimber. Men i vissa fall får man helt enkelt ”tänka lite med hjärtat”! Att stötta ett företag som kan bidra till mer klimatsmarta hus känns helt enkelt rätt.


Publicerat

Kategorier:

,

Kommentarer

4 svar till ”Miljövänligt byggmaterial för ett klimatsmart hus – IsoTimber”

  1. Profilbild för Emma Evers Holm
    Emma Evers Holm

    Hej!

    Kul att läsa om ert bygge. Vi ska bygga fjällstuga i Funäsfjällen och funderar över om vi ska bygga med Isotimber. Är ni nöjda med valet och är det något ni rekommenderar? Har ni någon koll på kostnader att bygga med Isotimber relativt bygga med en mer konventionell reglad trästomme?

    /Emma

    1. Profilbild för Gustaf
      Gustaf

      Hej Emma,
      Vi är jättenöjda med valet av IsoTimber. Förutom att det känns bra att slippa använda en massa plast och traditionell isolering tycker jag att den absolut största fördelen är att man kortar ned byggtiden rejält. För oss tog det bara några dagar från det att vi påbörjade stomresningen till att vi hade ett vädertätt skal. Känns bra att veta att man inte har fått in någon fukt i konstruktionen under byggtiden. IsoTimber själva säger att det ska bli ungefär samma pris i slutändan som att bygga med vanlig regelstomme, materialet blir dyrare men det går åt betydligt färre byggtimmar. Om detta stämmer eller inte vet jag inte säkert. Min känsla är att det förmodligen är lite dyrare att bygga med IsoTimber. Nu har vi bott i huset ett år och upplevt alla årstider och vi upplever att IsoTimber-väggarnas isoleringsförmåga fungerar utmärkt.
      Lycka till med ert bygge!

      Med vänlig hälsning,
      Gustaf

  2. Profilbild för Sandra
    Sandra

    Hej Hur tjocka blev era ytterväggar? Med vänlig hälsning, sandra

    1. Profilbild för Gustaf
      Gustaf

      Hej Sandra,
      Våra ytterväggar består av 25 cm tjocka ISO timber väggar. På utsidan sitter sedan stående reglar (spikläkt) för att skapa en luftspalt och ytterst sitter liggande panel. Total tjocklek är alltså ca 30 cm om man inte räknar med invändig beklädnad.
      Med vänlig hälsning,
      Gustaf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copied!