När du väl bestämt dig för vilken typ av hus du vill bygga bör du så snart som möjligt börja fundera på bygglovsansökan, eftersom processen med bygglov lätt drar ut på tiden.
Räkna med 10 veckors handläggningstid för ditt bygglov
En kommun brukar ha upp till 10 veckor på sig att handlägga en bygglovsansökan men den faktiska handläggningstiden varierar rejält beroende på vilken kommun du ska bygga i och hur stort ansökningstrycket är för tillfället.
Kontakta gärna bygglovsenheten i din kommun och kolla upp hur lång tid du ska räkna med.
När vi skulle skicka in bygglovsansökan för vår fjällstuga räknade vi med minst 10 veckors handläggningstid eftersom vi misstänkte att trycket på bygglov i Idre skulle vara stort p g a alla som ska bygga på Idre Himmelfjäll.
I vårt fall hade vi beslutat att arkitektfirman skulle skicka in bygglovsansökan eftersom de satt på alla ritningar och hade tidigare erfarenhet av ansökningsprocessen.
Vi skickade in bygglovsansökan till Älvdalens kommun den 20 december 2018 och räknade då med att få bygglovet beviljat senast i slutet av februari 2019.
Jul och nyår passerade och i mitten av januari tog vi bilen till Spanien (vi testar på att bo utomlands under vårterminen 2019).
Den 23:e januari fick vi så första återkopplingen från Samhällsenheten på Älvdalens kommun.
Och det blev ett litet bakslag!
Vikten av en komplett bygglovsansökan
Man lät meddela att vår bygglovsansökan inte var komplett eftersom vi inte hade anmält någon kontrollansvarig (KA).
Eftersom detta är vårt första större byggnadsprojekt visste vi helt enkelt inte att vi behövde anmäla en KA redan i det här skedet. Det var inte heller något som våra arkitekter hade uppmärksammat oss på när de skickade in ansökan.
Vår handläggare på Älvdalens kommun meddelade också att man har 10 veckors handläggningstid efter det att ansökan är komplett! Och komplett blir den alltså först när en KA är anmäld.
Detta innebar att vårt bygglov skulle kunna bli försenat till mitten av april vilket kändes som ett bakslag.
Nu blev det till att så snabbt som möjligt leta upp och anmäla en kontrollansvarig för att inte tappa mer tid.
Jag kontaktade Idre Himmelfjälls säljare och frågade om hon kunde rekommendera någon KA runt Idre. Det visade sig att hon själv hade byggt hus nyligen och tipsade om Fjätens Alltjänst AB.
Efter lite vidare efterforskningar visade sig att Fjätens Alltjänst är en av få certifierade kontrollansvariga i trakten och då allt kändes bra när jag pratade med dem per telefon beslutade jag mig för att ge dem uppdraget. De kunde också erbjuda ett fast pris på uppdraget, vilket kändes bra i det här fallet.
Boverket har en lista över alla certifierade kontrollansvariga på sin webplats. Du hittar den här
Ha koll på detaljplanen när du ska ansöka om bygglov
Efter att snabbt ha kompletterat bygglovsansökan med en KA var det ytterligare en sak vi behövde ta ställning till. Bygglovshandläggaren hade visserligen inte börjat granska vårt ärende än men vid en snabb överblick ändå sett att vi önskade 40 graders taklutning på vår fjällstuga, något som skulle avvika från detaljplanen som medgav en maximal taklutning på 30 grader.
Vi hade inte reflekterat närmare över taklutningen tidigare men nu kontaktade vi såklart arkitekten och frågade varför man inte hållit sig till detaljplanen när man bestämde lutningen på taket.
Svaret blev att man medvetet hade gjort ett avsteg från detaljplanen eftersom man ansåg att huset skulle bli finare med 40 graders taklutning och – enligt dem själva – var detta ett mindre avsteg som man brukade få godkänt och så räknade med även i detta fall.
Så enkelt var det nu inte. Bygglovshandläggaren höll visserligen med om att huset såg bättre ut med 40 graders taklutning men ett sådant avsteg kunde han inte besluta om själv, utan detta skulle behöva beslutas av kommunstyrelsen i slutändan och han bedömde våra chanser att få avsteget beviljat som minimala.
Efter lite snabba överläggningar med arkitekterna tog vi det rationella beslutet att ändra takvinkeln till 30 grader, och inte stånga oss blodiga mot byråkratin.
Lite tråkigt eftersom huset kommer att få ett mer ”satt” uttryck än först tänkt och en minskad nockhöjd på ca 70 cm, men vad gör man?
Inte bara motgångar
Efter att ha skickat in uppdaterade husritningar med den nya takvinkeln förberedde vi oss nu på att vänta ett antal veckor.
Men den här gången blev vi positivt överraskade! I mitten av februari kom ett besked från Älvdalens kommun att de börjat granska ärendet. Vi besvarade ett par mindre detaljfrågor och efter det beviljades bygglovet den 20:e februari 2019. Det var betydligt tidigare än det worst-case-scenario i April som vi kanske sett framför oss.
Totalt tog det knappt 9 veckor från det att vi skickade in bygglovsansökan till att vi fick vårt bygglov. Kostnaden blev ca 23.000 kr.
Lärdomar:
- Ta reda på vilka handlingar som behövs redan från början för att undvika onödiga förseningar. I vårt fall missade vi att anmäla en kontrollansvarig (KA).
- Ha gott om tid i bygglovsprocessen. Inse att byråkratin i många fall kommer att ta sin tid – 10 veckor är rimligt – att ha en forcerad tidsplan skapar bara en massa onödig irritation. Ring gärna kommunen där du ska bygga och ta reda på hur handläggningstiderna ser ut.
- Kontakta din bygglovshandläggare i ett tidigt skede. Då kan du få reda på om du behöver ändra eller komplettera din ansökan.
Lämna ett svar