Stora fönsterpartier har verkligen sina fördelar. Det ger en otrolig känsla av rymd och man får en närhet till naturen utanför. Jag tröttnar aldrig på den storslagna vyn inifrån stugan där skogar och fjäll breder ut sig i fjärran.
Men de har sina baksidor också. Och den baksidan stavas VÄRME. Stora fönster = MYCKET värme när solen gassar på. Något som är ganska lätt att glömma bort i planeringen. Den romantiska bilden man har av den fantastiska utsikten tar liksom lätt över.
Nåja – till vårt försvar så hade vi faktiskt tänkt lite på att värmen skulle kunna bli ett visst problem. Men det skulle visa sig att vi hade underskattat problemet…
Den åtgärd som vi vidtagit i förebyggande syfte var att förbereda vår värmeanläggning (en bergvärmepanna från Nibe) för att koppla på en kylanläggning. På samma sätt som man utnyttjar markens temperatur för att utvinna värme på vintern, kan man utnyttja markens relativa kyla på sommaren för att sänka temperaturen inomhus.
Världens största bastu?
När vi anlände till Idre i slutet av juni 2020 (första gången vi skulle bo i stugan utanför vintersäsong) så låg en värmebölja parkerad över dalarna. Vi hade förberett oss på att stugan skulle vara varm men fick ändå en smärre chock när vi öppnade ytterdörren och värmen slog emot oss.
Termometern i storstugan visade 37 grader! Omöjligt att sova i sovrummen eftersom vi inte har några öppningsbara fönster där. Så det blev till att snabbt tillverka myggnätsdörrar till altandörren i storstugan och släpa ut madrasserna dit och sova på golvet. Först nån timme efter midnatt när solen äntligen gått ned började det bli dräglig temperatur och vi kunde äntligen somna.
Ett par dagar senare sjönk utetemperaturen till 6 grader och problemet var ett minne blott – för den här gången.
Solskyddsglas inte tillräckligt
Då vi har ett inglasat uterum i vårt hus hemma i Borås hade vi med oss erfarenheten av hur varmt det kan bli med mycket fönster. Därför beställde vi fönster med solskyddsglas, som enligt utsago från tillverkaren skulle ta bort upp till 70% av värmeinstrålningen. 70% låter ju mycket och därför tänkte jag nog att värmen inte skulle bli något större problem. Men det visade sig alltså vara helt fel. Vill inte tänka på hur varmt det skulle ha varit i huset om vi hade valt vanliga fönster utan solskyddsglas.
Någon form av extra solskydd kommer att behövas
Något måste göras åt problemet med värmeinstrålningen, så mycket är klart. Så snart det blir en solig eftermiddag / kväll blir värmen i framförallt sovrummen snabbt ett problem.
Några tänkbara alternativ:
- Koppla in ett kylaggregat till bergvärmepumpen.
- Montera utvändigt solskydd på fönstren, t ex vertikalmarkiser.
- Bygga ett tak över altanen för att minska solinstrålningen (finns med på våra ursprungliga ritningar).
Vi har ännu inte tagit några beslut och velar fram och tillbaka men till nästa sommar måste vi göra något.
Lämna ett svar