Första vintern i huset

Vintern och våren 2020 blev ju minst sagt en annorlunda upplevelse med tanke på Corona. Men vi hann i alla fall med att spendera några härliga veckor i huset över jul och nyår, samt sportlovsveckan innan covid-19 började härja på allvar i Sverige. Vi hade även tänkt spendera påsklovet på Idre Himmelfjäll men den resan ställde vi in p g a reserestriktioner och en stängd skidanläggning.

Huset

Efter att ha spenderat en lugn jul i stugan tillsammans med familjen blev det så dags för huset att bekänna färg på allvar över nyår.

Vi är fyra familjer som har firat nyår tillsammans de senaste 10 åren och för andra året i rad blev det nyårsfirande i Idre.

En av familjerna har en stuga på Idre fjäll i släkten så två familjer huserade där medan en familj bodde tillsammans med oss på Himmelfjäll.

Inga problem med två familjer

Att bo två familjer i stugan fungerar utmärkt. Trots att boytan ”bara” är 80 kvm upplever man inte alls att det känns trångt. Det känns skönt att varje familj har sin privata del med två sovrum och badrum i varsin ände av huset för att sedan kunna samlas i mitten av huset för matlagning och umgänge. På nyårsafton maxade vi med att duka upp långbord för 14 personer. Även detta funkade utmärkt.

Planlösningen fungerar som tänkt

Överlag är vi väldigt nöjda med planlösningen. Ytorna känns effektivt planerade och det är svårt att komma på några stora nackdelar. Bra jobbat LowenWidman Arkitekter! Den stora kalldelen på 52 kvm kändes kanske lite väl tilltagen på ritningsstadiet men den har visat sig vara guld värd. Man kan utan vidare stuva in skidor, pulkor eller cyklar för ett rejält gäng, utan att det känns trångt.

Vi har ännu inte färdigställt dusch och omklädningsrum i kalldelen, vi tänkte kanske först att det var onödigt. Men vi inser att det är skönt att kunna byta om och duscha nära bastun och badtunnan istället för att gå blöt genom huset, så det blir ett projekt att ta tag i framöver.

Utsikten från sovrummen är magisk

De små sovrummen fyller sin funktion och tack vare att en hel vägg i varje sovrum består av fönster upplevs rummen ändå inte som allt för trånga. Det är en härlig känsla att ligga i ett nedsläckt sovrum och titta ut i vinternatten.

Dock inser vi att vi måste lösa någon form av mörkläggning i sovrummen så snart det går mot ljusare tider, annars kommer det bli svårt att sova. Ett annat frågetecken är hur varmt det kommer att bli när solen börjar skina på allvar längre fram i vår.

Funktionellt kök

Köket känns också praktiskt, trots att det egentligen är ganska litet. Vi som är vana med skåp hemma i vårt kök i Borås, slås av hur mycket man får plats med genom att ha lådor istället. Den enda nackdelen med en massa lådor är att det ibland blir svårt att komma ihåg var allt finns. Ibland känns det som att man letar igenom hela köket innan man kommer ihåg var man lagt osthyveln.

Annars är den trånga sektorn i köket kylen, som från gång till annan blir riktigt fullpackad när man bor två familjer i huset. Men på vinterhalvåret löser man det oftast genom att ställa ut kylvaror i kalldelen som då funkar utmärkt som kyl.

Bastun en riktig lyckoträff

Husets riktiga fullträff får nog ändå sägas vara bastun. Vi är så nöjda med beslutet att bygga en bastu med riktigt bra utsikt. Två av 4 sidor består av stora glaspartier som ger en härlig rymd. Från bastun finns även en dörr direkt ut till badtunnan.

Omgivningen

Stugan i all ära men en stor nyfikenhet har också kretsat kring hur den nya skidanläggningen på Idre Himmelfjäll skulle komma att bli. Under året som gått har man sett otaliga grävmaskiner och dumpers som har kämpat med att färdigställa backar, liftgator och snökanonssystem.

Vi missade premiären

Vi missade tyvärr själva premiärdagen (20/12-2020) eftersom vi hade fullt upp att möblera huset. Men ett par dagar senare stod vi redo att testa backarna.

Snötillgången hade varit begränsad och därför var endast ca hälften av backarna öppna. Toppliften som tar en längst upp på Himmelfjäll samt backarna längst bort i systemet (Carlbacken och Torsfallet) var fortfarande stängda och öppnade först ett par veckor senare.

Varierande åkning med något för de flesta

Från Merkurius-området där vi bor får man skida sig fram ett par hundra meter till barnbacken Trolltrillet som ligger vid den nya skidshoppen, nära Himmelfjälls södra infart. Därifrån får man ta en knapplift (Sagaliften), byta till en ankarlift (Trolltoppsliften) och sedan glida ned längs en ganska lång transportsträcka (Derningssaga) för att komma till 6-stolliften som tar en upp till de lite brantare backarna Frida-branten och Odingen.

Barnbacken Trolltrillet är den skidbacke som ligger närmast vårt hus. Härifrån tar vi oss vidare ut i Himmelfjälls skidsystem.

Den övergripande känslan är att det finns något för de flesta. Allt från långa nybörjarbackar till pister med riktigt bra fartkänsla. Sen är det klart att man märker att anläggningen i första hand riktar sig mot familjer och avsaknaden av svarta pister och snowpark hamnar på minussidan.

Lättillgänglig offpist

Men det som skulle visa sig bli en riktig hit var faktiskt terrängen utanför pisterna. Off-pist-möjligheterna på Himmelfjäll är riktigt bra och varierande om man jämför med t ex Sälen eller Idre fjäll. Tack vare stora områden mellan backarna som lätt nås via liftarna är det lätt att hitta orörda stråk där man kan testa på enklare offpiståkning. Något våra döttrar gick all-in på när vi väl upptäckte möjligheterna. Tror faktiskt att vi totalt sett spenderat mer tid utanför de preparerade backarna än i dem.

Fin utsikt från toppen

Dessvärre blev det inget besök på Himmelfjälls topp under jullovet vilket var lite av en besvikelse. Snön räckte inte till och liftarna upp till toppen kunde inte öppna. Så första toppturen fick det istället bli på sportlovet. Från stolsliftens toppstation glider man ned till en knapplift som tar en den sista biten upp på Himmelfjälls topp. Utsikten från toppen är riktigt fin med panormautsikt runt om. Klara dagar ser man såväl norska fjällen som Nipfjället/städjan och närliggande Idre fjäll. Backarna ned från toppen är däremot inte så mycket mer än ren transport. I den gröna pisten Långstigen är det knappt att man får styrfart på vissa partier. Den blå pisten fjällfaran som går ned för andra sidan av fjället är något bättre men någon fartupplevelse blir det inte. Däremot kan man hitta vissa partier med lite lugnt offpist-glid.

Restaurang med tråkig utsida men god insida

Det som fanns i restaurangväg på Himmelfjäll under första säsongen var Fred’s foodcourt som parkerat en av sina foodtruck’s, vanligtvis hemmahörande i Stockholm, i det stora tält som tidigare inhyste skiduthyrningen.

Tältet ser inte direkt roligt ut från utsidan men med tanke på de relativt spartanska förutsättningarna lyckades man ändå få till en skön känsla på insidan. Fred’s små tacos med olika fyllningar blev en favorit och utbudet av dryck var det inte heller något fel på.

Ett bra ställe att pausa för lunch eller skida in på för en lugn och trivsam after ski innan man beger sig hemåt.

Är du däremot ute efter mer fart och fläkt även efter det att backarna har stängt är Himmelfjäll troligen inte rätt ställe för dig.

Energi och nybyggaranda

Ska man summera vår första vinter på Himmelfjäll så känns det på det stora hela riktigt bra! Trots en lite snöplig avslutning med inställt påskfirande p g a Covid så hann vi ändå få några riktigt fina vinterveckor tillsammans med familj och vänner.

Hela anläggningen sprudlar av energi och nybyggaranda, vi har redan bekantat oss med trevliga grannar och det ska bli mycket spännande att följa utvecklingen av Idre Himmelfjäll framåt.

Nu ser vi fram emot en första sommar i villa Merkurius.


Publicerat

Kategorier:


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copied!