2 dagar till slutsamråd – nu håller vi tummarna

Vinterbild på vår fjällstuga i Idre Himmelfjäll. Liggande träpanel på väggarna. Trätak och snörasskydd av trä. Skjutportar

Nu börjar det brännas rejält. Bara två dagar kvar till slutsamrådet.

Igår var både elektriker och VVS’are här och jobbade på för fullt. De är i princip klara men det är några små saker kvar att fixa vilket de ska göra imorgon. Inga marginaler att tala om alltså.

Kalldelen inte helt färdig

Själva jobbade vi på fram till sena natten igår. Vi fick prioritera att färdigställa varmdelen av huset. I lidret (kalldelen) hann vi inte riktigt med allt vi hade planerat. Det är t ex fortfarande en del väggar som ska kläs med plywood. Bastulavar och ventilation till bastun hann vi inte heller med.

Men förhoppningsvis kan vi få ett slutbesked på fredag ändå, så att vi kan flytta in i huset, och sedan färdigställa det som är kvar i kalldelen så snart som möjligt.

Städning och hemfärd

Idag på förmiddagen har vi tömt huset på byggbråte och grovstädat inför slutsamrådet. Nu styr vi kosan mot Borås och inväntar fredagen med spänning!

Här kommer lite bilder

Korridoren längst in i huset.
De egenbyggda skjutdörrarna in till sovrummen
Ett av sovrummen
I badrummen saknas det fortfarande spegelskåp
Och duscharmatur
Köket
Lite småfix återstår för VVS’arna
Storstugan
Storstugan med braskamin
Bastun saknar lavar att sitta på men i övrigt är den klar.
Utsikten från bastun kan man inte klaga på.
Från bastun kan man gå direkt ut till badtunnan.
Den lilla tvättavdelningen med tvättmaskin och torkskåp
I teknikrummet är det en del rör kvar som behöver byggas in.
Nu lämnar vi Himmelfjäll. Nästa gång vi kommer hit är det förhoppningsvis för att flytta in!

Publicerat

Kategorier:


Kommentarer

2 svar till ”2 dagar till slutsamråd – nu håller vi tummarna”

  1. Profilbild för Kaj
    Kaj

    Hej. Vilket fint hus. Jag är i farten att bygga ett hus i Fjällnäs i Härjedalen med träpanel och faltak. Jag har ett par frågor:
    – Hur har tjärvitriolen på ert tak och fas utvecklats under de första 2 åren. Börjar den redan ge ett grått utryck?
    – Ni har en badtunna som inte är ved-eldad. Hur värms denna upp och vad är det för typ utav kostnader som kommer med detta?
    Stort Tack!

    1. Profilbild för Gustaf
      Gustaf

      Hej Kaj,
      Roligt att höra att du gillar vårt hus.
      Huset stod färdigt till julen 2019 så det är bara drygt ett år gammalt än så länge. Det är därför lite väl tidigt att säga så mycket om tak och fasad, men här kommer några reflektioner.

      För att förtydliga; fasaden är målad med järnvitriol, som inte innehåller något träskydd utan endast påskyndar träets åldrande och får det att gråna snabbare.
      Taket har vi däremot målat (en strykning) med tjärvitriol som förutom färgpigment även innehåller visst träskydd. Vi valde att göra så eftersom taket är mer utsatt för väder och vind än väggarna. Enligt tillverkaren ska tjärvitriolen blir mer grå mer tiden, allt eftersom tjärans naturliga bruna ton tonas ned, men när vi målade taket blev det grått ganska direkt.
      Väggarna som är målade med järnvitriol fick från början en lite grön/brunaktig ton men har nu så här ett år senare övergått mer åt det gråbruna hållet. Däremot är väggarna fortfarande inte lika gråa som taket. Detta är dock inget som stör och jag förväntar mig att med tiden kommer skillnaderna att jämnas ut mer och mer.

      När det gäller badtunnan så värms den upp med hjälp av en inbyggd elpatron. Den är tillverkad av Coast Spas och modellen heter Seabreeze. Badtunnan är köpt på Dalaspa Vi valde att köpa en badtunna med god isoleringsförmåga för att undvika onödigt värmespill. Den stora fördelen med detta är att vi alltid har tunnan fylld och varm vilket gör att vi utnyttjar den mycket. Jag är övertygad om att vi inte hade nyttjat tunnan alls lika mycket om vi hade varit beroende av att fylla den med vatten och värma den inför varje bad.
      Jag var såklart lite orolig för att tunnan skulle dra mycket el men under de senaste 12 månaderna har stugan förbrukat 9500 kWh totalt (värme + hushållsel) och då har tunnan varit igång hela året med en vattentemperatur på mellan 35-39 grader.
      Allt som allt är jag mycket nöjd med badtunnan, den används nästan mer än bastun.

      Lycka till med husbygget!
      Med vänlig hälsning,
      Gustaf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copied!