Skjutdörrar perfekt för att spara plats
Idag har jag börjat tillverka skjutdörrar till sovrummen. Eftersom korridoren från entrén in till storstugan endast är ca 80 cm smal var skjutdörrar egentligen det enda alternativet. Dessutom har jag hela tiden tänkt att det vore snyggt att tillverka dörrar med samma ytskikt som väggarna för att få en diskret dörr som nästa försvinner i väggen.
Snickarna hade reglat upp karmarna (öppningen till skjutdörrarna sedan tidigare så det som var kvar att fixa var att montera skenorna och tillverka själva dörrbladen.
Bygga egna skjutdörrar av träpanel
Planen var att använda en 12 mm MDF-skiva som vi sedan skulle klä med panel (15 mm) på bägge sidor. Men när jag kontrollerade måttet på dörrkarmen visade det sig att en sådan dörr skulle bli för tjock (42 mm) och helt enkelt inte få plats i karmen.
Jag bestämde mig därför för att testa att tillverka dörrarna endast av två lager träpanel vilket istället ger en dörrtjocklek på 30 mm. Eftersom dörrarna ska hänga och bara skjutas fram och tillbaka känns det inte som att de behöver bli jättestadiga.
Jag började med att kapa till 6 panelbrädor i den höjd som jag ville ha på dörren. I mitt fall 210 cm.
Sedan kapade jag till kortare brädor i dörrens bredd (ca 60 cm). Det gick åt 20 panelbrädor.
I nästa steg placerade jag de korta brädorna med framsidan (den målade ytan) nedåt mot golvet och sammanfogade brädorna genom att ”klicka fast” de spontade kanterna med varandra.
Efter det la jag de långa brädorna ovanpå de korta med framsidan uppåt, kontrollerade att alla brädor fortfarande låg rakt och skruvade ihop brädorna med dold skruvning i spontkanten.
Därefter vände jag på dörrbladet och skruvade från det hållet också. Här fick det bli synliga skruvar.
Till sist borrade jag hål för dörrhandtag och för de infällda kanthandtagen.
Styrtapp för att hålla skjutdörren på plats
Det följde visserligen med en styrtapp till skjutportsbeslaget men denna var ganska bred och skulle skruvas i golvet. Jag valde istället att tillverka en egen styrtapp av en liten bit aluminiumprofil. Denna var mycket smalare och på så sätt kunde jag använda den nedersta panelbrädans spont som styrspår och behövde inte fräsa ur ett nytt spår. Dessutom kunde jag ”väggmontera” styrtappen och slapp på så sätt skruva i betonggolvet.
På det hela taget är jag mycket nöjd med resultatet.
Lämna ett svar