Ventilation

Den senaste veckan har jag försökt ta ett grepp kring ett sånt där moment som jag skjutit framför mig allt för länge, nämligen ventilationen i huset.

Lite naivt har jag väl tidigare tänkt; några friskluftsventiler i fönstren och ett par pax-fläktar i badrummen så är väl det klappat och klart.

Men som man borde ha lärt sig vid det här laget kan man grotta ned sig ungefär hur långt som helst i varje del av ett husbygge – och ventilation är verkligen inget undantag.

Efter lite efterforskningar står det klart att om man bygger en ny villa idag så använder man ofta avancerade kanalsystem med värmeåtervinning, s k FTX-system.

Innan vi påbörjade husbygget hade jag visserligen hört talas om FTX men hade ingen närmare koll på hur det fungerade. Nu när jag har läst på lite mer inser jag att jag kanske borde ha lagt lite mer tankeverksamhet på ventilationen i ett tidigare skede.

Fördelen med ett FTX-system är förutom lägre uppvärmningskostnader att man även har möjlighet att koppla på kyla från bergvärmeanläggningen, något som troligen hade varit bra att ha för oss sommartid med tanke på alla stora fönster.

Nackdelen med FTX är att det kräver en del planering i tidigt skede eftersom man behöver dra ett kanalsystem med ventilationsrör till alla rum. Dessutom är det en relativt stor investeringskostnad (i storleksordningen 40-50.000 kr).

När jag började fundera på ventilationen på allvar hade vi redan reglat upp innerväggar och mellanbjälklag. Eftersom vi vill ha öppet i nock i storstugan hade det blivit svårt för oss att få till en estetiskt vettig kanaldragning utan att behöva ändra planlösningen.

Det jag till sist gjorde var att skissa ihop ett eget ventilationsförslag. Utmaningen var hur vi skulle lösa tilluften i sovrummen. Eftersom ytterväggarna i sovrummen enbart består av ett stort fönster från golv till tak finns det ingen vägg att borra hål i för tilluften. Det gick heller inte att få inbyggda ventiler i fönstren, något som annars hade varit den enklaste lösningen.

Kom till slut på att man borde kunna placera ventilationsrör som löper längs med sovrumsloften och från detta rör göra avstick ner genom taket till sovrummen där friskluftsventiler kan monteras.

Som lösning på frånluften tänkte jag mig att en pax-fläkt i varje badrum skulle kunna räcka eftersom huset är relativt litet.

När jag hade knåpat ihop en enkel skiss på hur jag tänkte mig kontaktade jag Alig ventilation. Efter lite bollande kom vi fram till att ersätta en av pax-fläktarna med en kanalfläkt för att få lite bättre ”kräm” i systemet. Alig var till stor hjälp och svarade tålmodigt på mina frågor och funderingar trots att detta bara är ett litet ventilationssystem. De hjälpte även till med att sätta ihop ett produktförslag med alla rördelar etc som behövs så jag slapp det jobbet.

Delarna är nu beställda. Nu återstår det att se om vår ventilationslösning fungerar i praktiken också 😉

Så här såg de första ventilationsskisserna ut.
Efter lite diskussioner med Alig ventilation bytte vi ut en av paxfläktarna mot en kanalfläkt. Så här är frånluftsventilationen tänkt att se ut.

Publicerat

Kategorier:


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copied!