Det har varit långa dagar på bygget i veckan och vi har inte hunnit med att uppdatera bloggen. Här kommer därför en liten summering i efterhand av den andra byggveckan.
HelgEn – Ytterpanel
Förra helgen började vi testa att skruva upp lite ytterpanel. Vi bestämde tidigt att vi ville ha en panel med en rak kant mellan brädorna, alltså lite som en vanlig råspont men i en bättre kvalitet som kan användas som fasadbeklädnad. Det visade sig vara svårt att hitta i den vanliga bygghandeln.
Som tur var hittade vi en panel på Österby brädgård (där vi även beställt träfalorna till vårt tak) som passade perfekt. Panelen heter bulhuspanel och var precis vad vi letade efter. Och eftersom vi redan bestämt oss för att köpa taket därifrån (trots att det ligger på Gotland) blev det logiskt att även ta ytterpanelen därifrån. Och det ångrar vi inte.
Virket ser ut att hålla jättefin kvalitet och vi är supernöjda med resultatet.
Måndag – nockbalk och lättbalkar
På måndagen var det dags att lyfta nockbalken på plats. Det var en rejäl sak, hela 63 cm hög och 18 m lång.
Efter det monterades lättbalkarna som även de har levererats av IsoTimber (men tillverkats av Masonite Beams).
Fördelen med lättbalkar är att de är som de låter, åtminstone relativt lätta och enkla att montera. Man lyfter helt enkelt lättbalkarna på plats mellan yttervägg och nockbalk och skruvar sedan fast dem med vinkelbeslag.
Tisdag – uppregling av kalldelen
På Tisdagen satte snickarna sedan full fart med att regla upp kalldelen av huset eftersom detta moment måste bli klart innan vi kan påbörja takläggningen.
Onsdag – ska vi verkligen handspika taket?
”Jodå det ska vi” lät Morgan meddela. ”Vi lägger tak på fler ställen idag så alla spikpistoler är upptagna”.
Jaha – det var bara att greppa en hammare och en näve tretumsspik och börja spika.
Och vi som hade räknat med att det här momentet med att få på undertaket skulle gå fort!
Vi hade redan tidigare åkt på ett litet tidsmässigt bakslag med taket. Inledningsvis var planen att vi skulle ha råspontluckor som undertak. En råspontlucka är en ca 3 m lång skiva bestående av sammanfogade brädor. Råspontluckan är anpassad att få plats mellan takbjälkarna och täcker alltså snabbt stora takytor.
Men konstruktören som sett över ritningarna till kalldelen av huset (varmdelens konstruktion hanterades av IsoTimber) var inte nöjd med råspontluckorna.
För att få rätt bärighet i konstruktionen ville han att vi skulle använda vanlig råspont istället. D v s brädor som man spikar var för sig.
Snickarna lät meddela att det var längesedan man hade spikat vanlig råspont och några snickarkollegor som kikade förbi gav några gliringar i stil med att ”nu har ni att göra!”
Men med tre snickare plus mig och farsan gick det ändå förvånansvärt snabbt och framåt kvällen var stora delar av det 28 m långa taket spikat.
Då hade vi i och för sig fått se hur snabbt det går med råspontluckor när grannhusets tak blev klart på vad som kändes som en kvart!
Jag mumlade nån icke barnvänlig ramsa om konstruktörer, bärighet och lastberäkningar men insåg att det hjälpte föga – och spikade vidare istället.
Hejdå familjen
Idag har vi också checkat ut från stugan som vi har hyrt under en och en halv vecka på Pegasusvägen här på Himmelfjäll. Ida, barnen och farmor Helen åker hemåt medan jag och farsan stannar kvar med husbilen och snickrar ytterligare några dagar.
Torsdag – taklagsfest
På torsdagen spikade vi klart råsponten och på eftermiddagen ställde vi till med en liten taklagsfest för våra snickare Morgan, Per och Johnny.
Man vill ju inte riskera att få en docka upphängd på taknocken 🙂
Vi flyttade in bord och stolar i huset och intog en premiärmåltid i form av smörgåstårta.
Fredag – regn på gång, pappen måste på
Så var det då äntligen dags att få på takpappen. Vi har haft en otrolig tur med vädret, solen har lyst från en blå himmel hela veckan, men nu ser det ut att kunna dra in regn inom kort och jag har varit lite stressad över att inte hinna få taket klart innan dess.
Så på fredag morgon satte vi full fart med att rulla ut papp på taket. Vi använder en diffusionsöppen duk som heter RAW235 och som ”andas”. Eftersom hela tanken med vårt hus är att fukt ska kunna transporteras via väggar och tak är det viktigt att inte stänga in fukten med en tät takduk.
Takläggningen visade sig också ta längre tid än vi/snickarna räknat med 😜. En vanlig underlagspapp kan man gå på direkt vilket gör att man kan rulla ut all papp på en gång och sedan lägga på läkten(träribborna som ska bära upp själva yttertaket – i vårt fall falorna).
Men den här pappen var tydligen inte trampsäker innan man spikat på läkten så rekommendationen var att såga till 125 cm långa läktbitar, spika fast dem över den första pappvåden, sedan upprepa proceduren och bygga sig uppåt på taket. Så nu blev det till att kapa till 300 träbitar🤯.
Målet var att få taket klart innan helgen men vid lunchtid hade vi bara hunnit drygt hälften av den ena taksidan.
Jag inser att vi aldrig kommer att hinna klart och ringer Fredrik i ren desperation. Som tur är har han ett annat snickarlag i närheten som jobbat med ett närliggande hus men är klara för dagen.
En kvart senare dyker ytterligare tre snickare upp och då vi nu är sju personer totalt blir det ordentligt fart. Ett par timmar senare, strax innan kl 16 är all papp på taket och vi kan andas ut.
Nu kan regnet komma utan att vi riskerar fuktskador på väggar eller tak.
Lämna ett svar