Morgonmöte med KA
Idag blev det ännu en tidig start. Jag hade stämt träff med vår KA (kontrollansvarig) Per-Anders från Fjätens Alltjänst kl 07.30 för att kontrollera att allt såg bra ut innan gjutning.
Per-Anders kontrollerade att golvvärmeslangarna som varit trycksatta med luft sedan kvällen innan inte läckte (vore ju tråkigt att gjuta in läckande golvvärmeslangar) samt att isolering och armering såg bra ut. Han var nöjd!
Slipat betonggolv – ett hantverk
När vi bestämde oss för att vi ville ha ett slipat betonggolv och meddelade byggfirman detta sa de direkt att de inte kände sig riktigt bekväma.
Normalt sett brukar de sköta betonggjutningen i egen regi men om man ska använda betongplattan som synligt golv ställer det högre krav på bearbetning vid gjutningstillfället för att få till en fin yta. Något de själva inte hade tidigare erfarenhet av.
Så jag började ringa runt lite och några referenser senare hade jag fått tag på Betongare Björn, en kille som av allt att döma verkade brinna för betong.
Det tog egentligen bara ett samtal och så hade jag bestämt mig för att låta Björn få ta hand om gjutningen. Ibland kan man enkelt höra om någon är passionerad för sitt jobb, och så var det med Björn.
Så nu på morgonen rullade Björn in med sin skåpbil och sin 400 kg tunga glättningsmaskin. Inget man har stående i garaget precis!
Betongbilarna rullar in
Runt klockan 9 anländer den första betongbilen och gjutningen är igång. Björn har beräknat att det går åt ca 22 kubikmeter betong till den 140 kvm stora grunden. Det innebär att fyra bilar med betong ska komma och lossa sin last under dagen.
Närmaste betongdepå ligger i Särna och idag finns bara två betongbilar att tillgå så de får köra i skytteltrafik och hämta mer betong så snart de tömt.
Björn får hjälp av en kille på Fredrik & Morgan Bygg och tillsammans fyller de grunden bit för bit, med van hand.
För att få en så liten höjdskillnad som möjligt mellan golven i våtutrymmena – där vi ska lägga tätskikt och klinkers – och övriga ytor där vi ska ha slipat betonggolv, har vi valt att bygga träramar runt badrum, tvättstuga och teknikrum och gjuta golvnivån ca 3 cm lägre. Sedan flytspacklas dessa rum för att få rätt fall mot golvbrunnarna, beläggs med tätskikt och sedan klinkers. Tack vare sänkningen borde vi kunna få en ganska jämn övergång mellan golven, även om det verkar svårt att få det helt plant.
Glättning av betongen
Vid lunchtid är all betong på plats och nu går Björn in på arbetet med att glätta plattan och få till en fin yta. Det visar sig vara en process som tar lång tid!
Återigen finns det inte så mycket för oss att göra så vi bestämmer oss för att cykla upp till Idre Fjäll och cykla kexchokladjakten.
Fint slutresultat
Först när klockan närmar sig nio på kvällen är Björn nöjd med resultatet. Han har då fått fram en jämn och fin yta som han till sist behandlar med ett medel (som han liknar vid trälim) för att betongen inte ska torka för snabbt och därmed riskera spricka.
Planen är nu att Björn ska komma tillbaka om någon vecka och tvätta plattan noggrant och sedan impregnera den för ökad hållbarhet. Man kan då även slipa den för att få till olika typer av finish på betonggolvet. Just nu har vi inte bestämt om vi ska slipa plattan ytterligare eller behålla den som den är. Uppdatering kommer så snart vi bestämt oss.
En lyckad resa
Efter ytterligare en dag där allt flutit på enligt plan känns resan upp till Idre riktigt lyckad. Jag var lite rädd för att förseningar eller vädret skulle hindra oss från att gjuta i veckan och att vi därmed skulle ha åkt upp i ”onödan” men allt har gått enligt plan och nu känns det som att vi har lagt en viktig milstolpe bakom oss!
Nu blir det ett par veckors uppehåll i byggprojektet innan byggmaterial börjar levereras och den efterföljande stomresningen som ska påbörjas v.30 2019.
Lämna ett svar