Vår fjällstuga får ett yttertak av träpanel, även kallat faltak. Principen bygger på att man lägger takbrädor, falor, jämte varandra i takets fallriktning. Ovanpå läggs ytterligare ett lager falor, taket får alltså utseendet av en sorts lockpanel.
Falorna bör ha uthyvlade dräneringsspår som gör att vatten som eventuellt letar sig in under den övre falan leds bort.
Traditionellt sett används framför allt falor i furu som sedan bestryks med tjära ca vart femte år för ökad hållbarhet.
Den här typen av tak har varit vanligt förekommande på många typer av hus och byggnader genom historien, t ex fäbodar och lador men även boningshus. Särskilt vanligt verkar det ha varit på Gotland.
Antagligen minskade intresset till följd av att moderna material som tegelpannor, betongpannor och plåt dök upp.
När Lowen Widman Arkitekter föreslog ett faltak till vårt hus visste vi inte så mycket om taktypen. Men återigen kändes det rätt.
Ett förnyelsebart material som smälter in i naturen och kan repareras efter hand i stället för att bytas ut i sin helhet är precis den typen av byggmaterial som vi letar efter.
När vi började leta fakta om faltak hittade vi träguiden. En fantastisk sida för oss som vill bygga i trä. Där finns massor av material och bilder samt färdiga principlösningar för en rad olika träkonstruktioner, däribland just faltak.
I skrivande stund är vi som bäst i färd med att leta leverantörer till faltaket samt bestämma vilket material vi ska använda. Hittills har vi inte hittat jättemånga olika alternativ.
En googling på faltak ger endast ett fåtal relevanta träffar på tillverkare.
Stånga brädgård och Österby byggnadsvård & byggbutik är båda belägna på Gotland och tillverkar falor av gotländsk kärnfuru.
Moelven – ett stort multinationellt företag – känns som raka motsatsen till de små gotländska företagen. Rationell tillverkning men utan flexibiltet .
Moelven tillverkar falor i sibirisk lärk, ceder samt värmebehandlad eller tryckimpregnerad furu. Produkterna går att beställa från många av de större byggvarukedjorna som XL bygg eller Bolist.
Taket och fasaden på vår fjällstuga är tänkt att gå i samma grå färg. Därav försvinner alla varianter från Moelven förutom sibirisk lärk. Vår första tanke var att lärk absolut skulle kunna vara ett alternativ. Vi har byggt ett trädäck i sibirisk lärk vid vårt hus i Borås och varit mycket nöjda med kvalitet och den silvergrå färgen som snabbt infinner sig.
Men efter att ha kontaktat Bolist i Idre och bett om offert på Moelvens trätakspanel i lärk fick vi veta att deras standardlängder är 3,0 eller 4,0 meter, vi behöver 3,1 m. Det skulle alltså bli onödigt mycket spill.
Dessutom är det något som är tilltalande med att välja faltakens ursprungliga material, vilket verkar vara furu.
Att beställa material från Gotland känns å andra sidan inte heller optimalt. Framförallt med tanke på den långa transportsträckan som även innefattar sjötransport.
Efter tips från vår byggare får jag tag på ett par små sågverk runt Älvdalen. Men ingen av dessa två vet ens vad faltak är. Det säger mig att det inte är något vanligt tak vi är i färd att lägga. Men det gör det nästan bara mer intressant.
Vi har fortfarande inte bestämt oss helt för hur vi ska göra men just nu lutar det mesta åt att vi får välja att köpa falorna från Gotland trots allt.
Man skulle säkert kunna forska vidare och få något sågverk att hyvla in dräneringsspåren, som egentligen verkar vara det enda som skiljer en fala från en vanlig panelbräda, men eftersom det handlar om ett tak borde kvaliteten på brädorna också bli ganska avgörande. Och då känns det tryggare att beställa material från någon som har erfarenhet av tillverka träpanel för just tak.
Vi återkommer med uppföljning så snart taket är beställt.
Lämna ett svar