Idre Himmelfjäll har tagit fram ett designprogram med målet att vägleda och ge inspiration till alla som ska bygga på himmelfjäll under de kommande åren.
Så förutom våra egna önskemål om utformning skickade vi även med detta dokument till Lowen Widman Arkitekter inför att de skulle rita vårt hus.
En traditionell fäbod fick stå modell
Den första punkten i designprogrammet lyder:
Inspiration från äldre trä och timmerhus
Låt äll- och skogsbondens lite enkla, karga byggnadsstil vara vägledande för utformningen. Hämta inspirationen från den äldre trä- och timmer- husbebyggelsen i Älvdalen, norra Dalarna, Norge och ej från alphusstilen med breda gavlar och nock på tvären samt stora altaner.
Arkitekterna tog fasta på detta och lät en klassisk fäbod stå modell när man började skissa.
Naturmaterial – en självklarhet
När det gäller materialval så har vi hela tiden haft en tanke om att hålla det enkelt och naturligt. Naturmaterial som trä och sten kommer att vara dominerande inslag såväl invändigt som utvändigt.
Tak
Taket kommer att få en beklädnad i trä, ett s k faltak, som ofta återfinns på gamla fäbodar.
Fasaden
Fasaden bekläds med liggande träpanel. Från början var tanken att panelen skulle vara helt obehandlad men eftersom detaljplanen kräver en mörk fasad kommer den troligen att målas med järnvitriol för att skynda på grånaden.
Innerväggar
Innerväggarna kommer även de att bestå av träpanel, vi har ännu inte bestämt om det blir liggande eller stående panel. Vi är inte heller helt säkra på om vi ska låta väggarna vara i obehandlad furu eller om vi ska vitbetsa alternativt vitmåla panelen.
Golv
Från början var arkitekternas tanke att huset skulle ”delas på mitten” av två olika golvmaterial. Man föreslog att lägga stengolv på den långsida som består av tvättdel, badrum och kök medan man föreslog trägolv (för en varmare känsla) på den andra halvan som innehåller solvrum och storstuga.
Även om vi tyckte att tanken med denna uppdelning både var smakfull och praktisk kom vår rationella sida fram här.
Framför allt såg vi lite utmaningar med att få till en snygg och praktisk skarv mellan golvsidorna eftersom trägolv och stengolv verkade bygga lite olika i höjd. Det skulle givetvis gå att lösa men kändes onödigt krångligt.
Eftersom vår tanke är att bygga enkelt och funktionellt kändes det mest naturliga att helt enkelt använda den befintliga betongplattan som synligt ytskikt. Med ett slipat betonggolv i fjällstugan tror vi oss få ett både snyggt och praktiskt golv. Dessutom spar vi både tid och en del pengar jämfört med om vi skulle lägga golv i hela huset.
Lämna ett svar